Rask levering

 Fri frakt på ordre over 600 kr.

 Sikker Betaling

cybermonday

Hvorfor skal jeg bruke sous vide ved matlaging?

Sous vide-tilberedning benytter nøyaktig temperaturkontroll med sirkulering for å gi resultater du ikke kan oppnå gjennom noen annen matlagingsteknikk. Årsaken er at du mangler total kontroll over varme og temperatur når du bruker tradisjonelle matlagingsmetoder. Dermed blir det svært vanskelig og tidkrevende å tilberede god mat. Maten blir gjerne for mye stekt på utsiden, med kun en liten del i midten som er tilberedt til den temperaturen du ønsker. Maten mister smak, blir lett altfor mye tilberedt og ender opp med tørr, seig struktur.

Med nøyaktig temperaturkontroll i kjøkkenet byr sous vide på følgende fordeler:

Konsistens: Siden du tilbereder maten din ved en nøyaktig temperatur i nøyaktig riktig tid kan du forvente svært konsistente resultater.

Smak: Maten tilberedes i sin egen kraft. Det sikrer saftig og mør mat.

Redusert matsvinn: Mat som tilberedes tradisjonelt har lett for å tørke, og det gir matsvinn. Ta for eksempel en tradisjonelt tilberedt biff. Den taper i gjennomsnitt 40 % av volumet sitt, takket være uttørking. En nøyaktig tilberedt biff mister ikke noe volum.

Fleksibilitet: Tradisjonell matlaging kan kreve konstant tilstedeværelse. Presisjonstilberedning av mat løfter maten til nøyaktig temperatur og holder den der. Det er ingen grunn til bekymring for å oversteke maten.

Det du trenger

Det er uvurderlig å ha skikkelig sous vide-utstyr når du lager mat med sous vide. Frem til nå har det å kjøpe en sous vide-maskin vært en betydelig investering, i tillegg til at utstyret har vært stort og uhåndterlig.

Med sousvidebutikken.no er sous vide-tilberedning av mat blitt enkelt. Det eneste du trenger for å komme i gang er en kjele eller stor beholder til vann, kraftige poser, noen få klyper og en iVide 2.0 Sous Vide Cooker, selvfølgelig!

Forberedelser og oppsett

Noe av det aller beste med sous vide-matlaging, er at du ikke trenger å gjøre så mye med maten i forkant. Stort sett alle typer kjøtt, fisk og grønnsaker trenger kun litt salt og pepper for å stråle. Du kan selvfølgelig være mer kreativ med aromatene dine, men verken smør eller marinader er nødvendig — selv magert kjøtt vil bevare saftigheten på egen hånd.

For å komme i gang fester du iVide 2.0 Sous Vide Cooker til en stor kjele eller beholder og fyller med vann til over minimumsmarkeringer på den rustfrie iVide 2.0 Sous Vide Cooker sleeve. Forvarm vannet ved å stille inn ønsket temperatur på Anova og trykk på knappen. Den piper når den er klar.

Sous vide-tilberedning av mat er blitt enda enklere med iVide-oppskriftsappen — bare velg oppskrift, forbered ingrediensene og trykk på «connect» i appen. Den stiller inn tid og temperatur for deg!

Emballasje

Nøkkelen til sous vide-tilberedning av mat, er «sous vide»-delen av ligningen. (Sous vide betyr «under vakuum».) Vakuumpakking av maten hindrer fordamping og åpner for den mest effektive energioverføringen fra vannet til maten. Det gjøres ved å legge den krydrede maten din i en plastpose og fjerne all luft i posen for å skape vakuum og forsegle posen. Det er tre måter du kan oppnå denne forseglingen på:

Bruk en vakuumforsegler og spesialdesignede poser. Vi har mange forskjellige maskiner i sousvidebutikken.no

Bruk «nedsenkning i vann»-metoden. Legg maten i en pose med glidelås og senk posen med maten sakte ned i en bolle med vann så trykket fra vannet presser luften ut gjennom åpningen. Når mesteparten av luften er ute av posen, forsegler du den forsiktig rett over vannflaten.

Bruk poser med glidelås og sug ut luften med et sugerør. Denne metoden anbefales ikke med rått kjøtt, men du kan bruke den til frukt og grønnsaker.

Noen matsorter kan også sous vide-tilberedes i sylteglass. Vi anbefaler ikke sylteglass til kjøtt eller store grønnsaker, men det fungerer utmerket til å tilberede bønner, korn og desserter som sauser og kaker. Du kan lese mer om sous vide-tilberedning i sylteglass på bloggen vår.

Tilberedningstid og temperatur

Sous vide-tilberedning av mat handler om å ha kontroll på tid og temperatur. Det er disse to faktorene som avgjør den endelige strukturen og smaken på retten din. Valg av korrekt tilberedningstemperatur handler også om å vite hvordan du ønsker at maten skal bli.

Tilberedningstid er mindre strengt, men likevel viktig. Sous vide-mat må tilberedes lenge nok til å oppnå måltemperaturen og (i enkelte tilfeller) fjerne potensielle bakterier. Mange animalske proteiner har også en øvre tidsgrense for tilberedning — etter rundt fire timer begynner strukturen å bryte sammen, og alt blir til en mos. Så selv om du har mye lengre tidsvinduer for tilberedning i Anova enn i stekeovnen din, må du likevel være litt ekstra oppmerksom på tidsbruken.

Finpuss

Selv om sous vide-mat er ferdig tilberedt og klar til å spise rett ut av det varme vannbadet, blir smaken ofte mye bedre hvis den får en siste finpuss på sterk varme. Med en glødende varm jernpanne kan du få skikkelig god stekeskorpe på sous vide-biffen din på bare noen minutter. Mange kokker liker også å bruke grillen til den siste finpussen på en ribbe eller svinekotelett fra sous vide-badet. Ovnsgrillen kan fungere for hurtige stekinger som kyllingvinger eller grønnsaker som aubergine. Til og med fritering kan fungere som finpuss før servering — pommes frites fra sous vide er skikkelig godt. Alle oppskriftene våre har tips til finpuss og servering.

Vask

Det er enkelt å holde iVide 2.0 Sous Vide Cooker ren. Det kreves verken verktøyer eller tunge løft. Bare hell ut vannet av kjelen og vask den, kast sous vide-posen og vask iVide 2.0 Sous Vide Cooker akkurat sånn du ville vasket resten av oppvasken din.

Sousvidetools produkter

Anova produkter

Sage produkter

Steba produkter

Excalibur produkter

iVide produkter